Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bytowie
Podczas II Sesji Rady Powiatu, pani inspektor Anna Krefft przedstawiła informację Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bytowie o stanie bezpieczeństwa sanitarnego powiatu bytowskiego
Działalność Sekcji Epidemiologicznej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytowie w 2023 r. związana była z kontynuowaniem bieżącej działalności przeciwepidemicznej, nadzorem w zakresie zapobiegania oraz zwalczania zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, nadzorem nad realizacją obowiązkowych szczepień ochronnych, jak również pandemią wywołaną wirusem SARS-CoV-2. W informacji odnajdujemy m.in. raport dotyczący chorób i profilaktyce. W wykresach przedstawiane są liczby zachorowań i sczepień w latach 2019-2023.
Z kolei w Sekcji Higieny Komunalnej dowiadujemy się o ocenie wody przeznaczonej do pożycia przez ludzi oraz ocenę urządzeń wodociągowych. W 20023 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bytowie nadzorował 90 wodociągów, w tym 77 wodociągów zbiorowego zaopatrzenia i 13 innych podmiotów zaopatrujących w wodę m.in. ośrodki wypoczynkowe.
Natomiast w zakresie Sekcji Higieny Pracy jest kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakładach pracy, a zwłaszcza zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy oraz kontrola przestrzegania przepisów dotyczących nadzoru nad chemikaliami. W 2023 r. w ewidencji znajdowały się 392 zakłady pracy, kontrolowane w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz nadzoru nad chemikaliami. Skontrolowano także 114 zakłady pracy, w których przeprowadzono 125 kontroli sanitarnych dotyczących przestrzegania podstawowych obowiązków jakie nakłada na pracodawców Kodeks Pracy oraz akty wykonawcze. Wydano łącznie 33 decyzje administracyjne, w tym 25 decyzji administracyjnych nakazujących. Najczęstszymi uchybieniami był brak lun nieaktualne badania, nieprawidłowy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń pracy, nieprawidłowy stan techniczny pomieszczeń higieniczno-sanitarnych.
Dokument opisuje także nadzór nad higieną dzieci i młodzieży, Sekcję Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, Promocję Zdrowia i Oświatę Zdrowotną oraz Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny.
KLIKNIJ: Pełna informacja jest dostępna Biuletynie Informacji Publicznych (BIP)