Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

Gùlôk bez gnôta z niespòdzónką w westrzódkù

Wyłonienie najlepszej potrawy z drobiu podczas Konkursu Kół Gospodyń Wiejskich nie było łatwym zadaniem. Oczywiście jeszcze trudniejsze było wykonanie każdego z prezentowanych potraw. Jury najwyższe noty dało wyluzowanemu indykowi z niespodzianką w środku oraz sosem żurawinowo-chrzanowym lub jak kto woli po kaszubsku: Gùlôk bez gnôta z niespòdzónką w westrzódkù z żôrawinowò-krzónowim zósã. Potrawa była nie tylko smaczna ale również wyglądała apetycznie. 

Udało nam się dotrzeć do autorki tego wyśmienitego indyka Haliny Chamier Gliszczynskiej z Koła Gospodyń Wiejskich "Jeżyny" w Tągowiu: 

- Skąd pomysł na przygotowanie indyka?
- Wspólnie z koleżanki z koła byłyśmy domyślałyśmy się, że kaczki lub kury będą popularniejsze. A indyk może być czymś innym, oryginalnym, czymś co nas wyróżni.

- Nie pomyliłyście się ponieważ Wasz indyk był jedynym spośród 14 potraw. Można powiedzieć, że Pani zaryzykowała...
- Nie do końca, ponieważ przygotowywanie indyka jest u nas małą tradycją. W naszym gronie jest to sprawdzona potrawa.

- W czym tkwi tajemnica sukcesu na dobrego indyka?
- Potrzeba dużo cierpliwości. Podobnie jak przy innym drobiu i tutaj "wyluzowałam indyka" pozbywając kości i usuwając cały środek.

- Zapewne do środka trafiło coś specjalnego...
- Dokładnie, jednak najpierw indyk moczył się w przygotowanej zalewie czosnkowej z ziołami.

- Czyli na tym polegała ta cierpliwość i wreszcie mogła pani kontynuować dzieło.
- Do środka trafiły przygotowane podroby. Smażyłam je na maśle z ziołami.

- Zapewniam, że będzie jeszcze okazja na zdradzenie tajemnicy przypraw wraz z całym przepisem. Wróćmy jednak do przygotowania zwycięskiego indyka...
- Po wypełnieniu indyka, został on zeszyty. Aha, do środka włożyłam jeszcze suszone śliwki. Dekoracja też wymagała pomysłu. Do tego celu użyłam owoców i warzyw.

- Ale to nie wszystko.
- To prawda, ponieważ ważnym elementem dopełniającym danie był sos żurawinowy z chrzanem.

- Jeszcze raz gratuluję pierwszego miejsca życząc kolejnych kulinarnych sukcesów.

[z panią Haliną rozmawiał B.A.]

 

 

Galeria zdjęć

DSC_0227 DSC_0228 DSC_0234 DSC_0235 DSC_0241 DSC_0242 DSC_0243 DSC_0207 DSC_0208 DSC_0211 DSC_0212 DSC_0213 DSC_0214 DSC_0215 DSC_0216 DSC_0217 DSC_0218 DSC_0219 DSC_0220 DSC_0221 DSC_0223 DSC_0225 DSC_0226
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.