Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

Erasmus + w powiecie bytowskim

W ramach programów Erasmus+ uczniowie szkół podległych Starostwu Powiatowemu w Bytowie podnoszą kompetencje kluczowe, kwalifikacji zawodowych. Przy tym rozwijają płynne posługiwanie się językiem angielskim. Podnoszona jest także jakość pracy szkół. Aktualnie projekt realizuje Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie. Czas trwania projektu 15 miesięcy począwszy od 1.06.2024 r. do 31.08.2025 r. Projekt zakłada wyjazd 15 uczniów oraz 6 nauczycieli na dwutygodniowe praktyki zawodowe do Hiszpanii lub Portugalii. Kwota przyznanego dofinansowanego projektu to 65.874,00 euro.

Warto przypomnieć, że 10-15.06. r. dziesięcioro uczniów z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie miało okazję uczestniczyć w niezwykle inspirującym projekcie wymiany uczniów, odwiedzając malownicze Sassnitz w Niemczech. - Projekt ten był możliwy dzięki wsparciu finansowemu Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży oraz Starostwa Powiatowego w Bytowie - wyjaśnia Dariusz Glazik - Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu. Podczas tygodniowego pobytu uczniowie brali udział w wielu interesujących i różnorodnych przedsięwzięciach. Jednym z głównych punktów programu była wizyta studyjna w prestiżowym “Grand Hotel” w Binz, gdzie uczestnicy mieli okazję poznać zasady funkcjonowania hotelu, jego wyposażenie oraz tajniki zarządzania. Wyjątkowych emocji dostarczyła wizyta w Parku Narodowym w Königstuhl, gdzie uczniowie mogli spacerować w chmurach na Skywalk, podziwiając przepiękne widoki turkusowego Bałtyku i majestatyczne skały kredowe. Jednym z najbardziej pamiętnych doświadczeń była możliwość wcielenia się w rolę krytyka kulinarnego oraz jurora dań przygotowanych przez uczniów Berufliche Schule Sassnitz w ramach egzaminu zawodowego. - Uczniowie naszej szkoły mieli także okazję uczestniczyć w zajęciach języka angielskiego prowadzonych przez niemiecką nauczycielkę, co było cennym doświadczeniem edukacyjnym. Kulminacyjnym punktem wymiany było zadanie projektowe polegające na stworzeniu materiału promującego region wyspy Rugia. Dzięki temu uczniowie nie tylko rozwijali swoje umiejętności językowe i zawodowe, ale także kształtowali kompetencje społeczne. Wymiana uczniów z pewnością pozostawiła niezatarte wrażenia i przyczyniła się do wszechstronnego rozwoju uczestników. Był to niezapomniany tydzień pełen nauki, zabawy i niezliczonych wspomnień - dodaje naczelnik.

Ponadto w minionym roku szkolnym Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie realizował program Erasmus + dotyczący krótkoterminowej mobilności edukacyjnej osób uczących się w ramach kształcenia i szkolenia zawodowego. Istotą projektu były wyjazdy uczniów ZSE-U w Bytowie na staże zawodowe do Hiszpanii. W hiszpańskiej Walencji uczniowie pracowali, zdobywając cenne doświadczenie i tym samym uzyskując międzynarodowy certyfikat o odbytym stażu. Każdy uczeń zdobywał doświadczenie zawodowe w pracy związanej z jego profilem kształcenia. Przez miesiąc uczniowie mieli okazję skosztować lokalnego jedzenia, poznali hiszpańską tradycję i zwyczaje. Pomimo towarzyszących na początku obaw związanych z wyjazdem czy barierą językową, uczniowie bardzo szybko się zaaklimatyzowali i łatwością porozumiewali się w języku angielskim lub hiszpańskim. Podsumowując, uczniowie zdobyli doświadczenie, udoskonalili swoje kompetencje zawodowe, natomiast nauczyciele mieli możliwość podniesienia jakości kształcenia zawodowego szkoły poprzez wymianę najlepszych praktyk w ramach stażu obserwacyjnego.

Również uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Miastku realizowali projekt Erasmus +. Projekt obejmował grupę 29 uczniów wraz z 4 opiekunami z ZSOiT w Miastku, którzy uczestniczyli w dwutygodniowych praktykach zawodowych. W kwietniu 2024 r. grupa 15 uczniów miała okazję zdobyć nowe doświadczenie we Włoszech, natomiast pozostała 14 udała się do odbycia praktyk w Hiszpanii. Koszty otrzymanego dofinansowania przedsięwzięcia to 50.516 euro.

Na akredytację czeka Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bytowie, który złożył wniosek w konkursie Erasmus + na lata 2023-2028. Po otrzymaniu Akredytacji szkoła będzie miała możliwość wnioskowania o dofinansowanie wyjazdów zagranicznych uczniów. W ramach programu przewiduje się dwa wyjazdy, które będą miały na celu doskonalenie kompetencji językowych, lekcje zagraniczne, rozwój umiejętności oraz poznanie kultury, a także jeden wyjazd dla pracowników szkoły w celu rozwijania kompetencji językowych, obserwacji systemu edukacji w innych krajach oraz wymiany doświadczeń zawodowych.

To nie wszystko, trwa projekt pt. "Nowe doświadczenia-większe możliwości" akcji „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027. W ramach projektu uczniowie z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy z kierunków technik spedytor (15 uczniów) i technik żywienia i usług gastronomicznych (15 uczniów) realizować będą praktyki na Malcie pod opieką trzech opiekunów nauczycieli ZSP w Łodzierzy. Wartość projektu wynosi 73.736 euro. Planuje się wyjazd na praktyki uczniów na Maltę na okres 14 dni w październiku br., zaś realizacja całego projektu będzie trwała do 29.12.2024 r.

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.